Auto importeren goedkoper door lagere rest BPM

Auto importeren wordt goedkoper omdat de rest BPM lager wordt. De nieuwe bpm-afschrijvingtabel 2012 laat sneller bpm afgeschreven worden dan onder de oude tabel. De afschrijving op BPM voor auto’s ouder dan een maand en jonger dan 4,5 jaar is deze 3 procentpunt hoger dan in de oude tabel. Het Ministerie van Financiën heeft deze BPM afschrijvings tabel 2012 op 1 juli 2012 in laten gaan.


Lagere rest BPM invloed op auto import en occasions

De gewijzigde BPM afschrijvingstabel twee gevolgen. Allereerst wordt het importeren van een auto goedkoper. Dit heeft gevolgen voor de consument die het voordeel van auto importeren heeft ontdekt maar ook voor de automobiel branche. Zij blijven zitten met te dure Nederlandse occasions.


Lagere BPM ook invloed op exporteren van auto’s

Daarnaast heeft de daling van de rest-bpm die je terugkrijgt bij export. Dit heeft gevolgen voor de restwaarde van leaseauto’s, een effect waar de Vereniging van Nederlandse Autoleasemaatschappijen zijn beklag over doet.


Aanpassing BPM tabel door uitspraak Hoge Raad

De reden voor de nieuwe BPM tabel is dat in maart de Hoge Raad bepaalde dat de BPM berekening bij auto import voor de bpm-afschrijvingtabel in strijd was met Europese regelgeving. Het Ministerie van Financiën moest zo snel mogelijk met een aangepaste BPM tabel komen.