Het Duitse Volkswagen AG gaat nog dit jaar de resterende aandelen van het eveneens in Duitsland gevestigde Porsche kopen. Hiermee zou door Volkswagen een belastingheffing van EUR 1 miljard worden ontlopen. Bestuurders van Volkswagen hebben dit anoniem bevestigd aan journalisten van het Duitse weekblad Der Spiegel. Volkswagen AG heeft al 49,9% van de aandelen van Porsche in het bezit.

Volkswagen zou een prijs willen betalen van EUR 3,9 miljard voor het restant van de Duitse sportwagenfabrikant Porsche. Tevens zou Volkswagen tegemoet willen komen aan de voorwaarde van zelfstandigheid van Porsche. Porsche mag hierbij zelf beslissen over investeringen en introducties van nieuwe modellen.

Indien Volkswagen de rest van Porsche voor 1 januari 2014 overneemt, ontloopt het Duitse auto concern uit Wolfsburg een belastingheffing van EUR 1 miljard. Daarbij moeten de aandelen Porsche wel in een houderstermaatschappij worden ondergebracht.

Volkswagen AG verkoopt jaarlijks ruim 6,3 miljoen auto’s en genereert een omzet van ruim EUR 110 miljard. De Porsche daarentegen fabriceert er “slechts” 100.000 en boekt daarmee een omzet van bijna EUR 8 miljard.