Voor het invoeren van auto’s heeft de Rechtbank Arnhem in een procedure tegen een auto importeur beslist dat er sprake is van nieuwe auto’s in het geval van auto’s met weinig kilometers, een jonge leeftijd en ook nog verkerend in  nieuwstaat.

“Het oordeel dat een ingevoerde auto moet worden vergeleken met nieuwe referentieauto’s is veeleer afhankelijk van omstandigheden als het (geringe) tijdverschil tussen eerste registratie van de auto in Duitsland en eerste registratie in Nederland, het (geringe) aantal gereden kilometers en de staat van de auto (al dan niet beschadigd), welke omstandigheden in onderlinge samenhang moeten worden beschouwd”.

De rechter spreekt uit dat het van geen belang is of de koper een prijs heeft betaald gelijk aan de nieuwprijs of lager. De auto’s werden dus als nieuwe auto’s aangemerkt. De BPM is dan gelijk aan de BPM op een nieuwe auto. Voor een afschrijving daarop is dan geen ruimte.

Overigens is de importeur van deze auto’s geen officiële importeur, maar actief in de zgn. parallelimport vanauto’s uit Duitsland. Gedurende de maanden waar de procedure over ging, zijn er door hem 56 auto’s ingevoerd. Met meer dan 40 auto’s was minder dan 100 kilometer gereden. In bijna alle gevallen was tussen de eerste registratie in Duitsland en de eerste registratie in Nederland minder dan een maand verstreken.


bron: rechtbank arnhem juni 2011